TDN zorgt voor keuzevrijheid op de taxatiemarkt.

TDN

De consument ervaart dat het aanvragen van een taxatie, voor het realiseren van zijn droomhuis, een langdurig, en ondoorzichtig proces is. Hoe dit komt?

Gepubliceerd op: Juli 02, 2018

De taxatiemarkt voor de financiering van woonruimte zit op slot. De validatie instituten beheersen de markt via eigen softwareoplossingen. Daardoor is de taxateur gedwongen om de software van de validatie instituten te gebruiken voor het opvoeren van taxatiegegevens en het inzien van de resultaten ten behoeve van validatie van een taxatierapport. Dit leidt ertoe dat een taxateur niet flexibel is, beperkte keuzevrijheid heeft en geen eigen administratie heeft van getaxeerde objecten.

Deze marktdominantie leidt tot totaalafhankelijkheid waardoor innovatie, marktwerking en concurrentie op kwaliteit niet mogelijk is. TVI en Topicus zijn een samenwerking gestart om deze problematiek op te lossen voor elke betrokken partij in het taxatieproces. Samen ontwikkelen ze het Taxatie Data Netwerk (TDN). Een platform dat de juiste rolverdeling van partijen terugbrengt in de taxatiemarkt en zorgt voor een digitale standaard voor het uitwisselen van gegevens in deze keten.

Keuzevrijheid

Met TDN neemt de keuzevrijheid voor alle partijen in elke fase van het taxatieproces toe. Zo is het voor verschillende partijen mogelijk een aanvraag in te dienen bij een willekeurige erkende taxateur. De taxateur kiest zijn eigen taxatiesoftware, de taxatie-data wordt via TDN ingelezen bij het zelfgekozen validatie instituut. De taxateur is niet meer afhankelijk van de software van het desbetreffende validatie instituut. TDN zorgt hiermee voor transparantie, flexibiliteit en onafhankelijkheid.

Welke voordelen biedt TDN voor de verschillende betrokkenen?


De Consument

TDN verleent de consument bij het verstrekken van de taxatie-aanvraag volledig inzicht in het taxatieproces en de kosten. De consument maakt een bewuste keuze voor een erkende en onafhankelijke taxateur, op basis van o.a. zijn specialisatie, de doorlooptijd van het taxatieproces en de kosten. Met TDN behoudt de consument inzicht in het proces en is transparant welke belanghebbende partijen betrokken zijn geweest en taxatiedata hebben ontvangen.

Het Intermediair

TDN faciliteert het intermediair door zijn adviessoftware rechtstreeks, zonder tussenschakels, te laten communiceren met het taxatie aanvraagproces. Samen met zijn klant kan hij de meest geschikte taxateur direct benaderen.

De Taxateur

De taxateur wordt zichtbaar op meerdere platformen waarop hij zich kan profileren en zijn specialisaties kenbaar maakt. Hiermee kan hij de consument weer rechtstreeks bereiken zonder tussenkomst van een derde partij. TDN geeft de taxateur vrije keuze van software om zijn taxatierapport uit te werken. Door concurrentie van deze software-aanbieders zal de taxateur toegang krijgen tot betere functionaliteiten. TDN geeft de taxateur vrije keuze van validatie instituut zodat er op ieder moment gekozen kan worden voor het beste en snelste validatie instituut.

De Geldverstrekker

Met TDN ontvangt de geldverstrekker het taxatierapport digitaal en kan deze direct worden ingelezen in de software. Dit zorgt voor een foutloze verwerking, fraude is niet meer mogelijk en bevordert de snelheid van het gehele proces van de verwerking van een taxatierapport.

Het Validatie instituut

De validatie instituten krijgen de kans zich te concentreren op hun kerntaak: het valideren van taxatierapporten. Zij kunnen zich weer richten op innovatie en kwaliteit. Een gevalideerd taxatierapport is voor iedereen gelijk en kan worden bezien als een algemeen betrouwbaar document.

Pilot fase

Een pilot tussen TVI en Quion, waarbij een gevalideerd taxatierapport digitaal wordt opgehaald en ingelezen in de administratie van de geldverstrekker is inmiddels succesvol afgerond. Per september 2018 starten TVI, NVM/Flux en Topicus de volgende pilot fase. In deze fase wordt het eerste deel van de keten aangesloten op het TDN-platform. Deze tweede fase omvat het digitaliseren van de communicatie tussen de taxateur en het validatie instituut. TDN wordt in fasen verder doorontwikkeld met als streven om in 2019 alle betrokken software partijen in de keten te kunnen aansluiten.